En smart kommune er en kommune som ved hjelp av sensorer, datainnsamling, kunstig intelligens og samspill mellom forskjellige systemer, kan styres mye mer effektivt. I praksis handler det om at en hel kommune, og ikke bare menneskene som bor i den, kobles til nett. Satt litt på spissen er spørsmålet egentlig ikke hvorvidt kommunen din bør bli smart eller ei, men når. Her er 5 steg som hjelper deg på veien:
1. Samle og analysere allerede eksisterende data fra alle tilgjengelige kilder, før du investerer millioner i sensorer og teknologi.
Selv uten avanserte nye sensorer har du antagelig tilgang på en masse nyttig informasjon, spredt over forskjellige etater. Dette kan være alt fra trafikkdata hentet fra bomstasjoner og bysykler, til energibruk i bygninger, til å se på en app som skal registrere fravær i skolen og finne ut hvorfor så mange tenåringer dropper ut i en bestemt alder. Se på all dataen du har til rådighet for å finne rett fokus for din kommune. Små kommuner vil ofte ha helt andre behov enn store. Den rette løsningen er ikke alltid den mest teknologisk avanserte.
2. Tegn opp grafer over dataen du har, og skriv en forretningsplan for å finne ut hva du egentlig ønsker å oppnå med tiltaket.
Et vanlig feilgrep er å investere i teknologi uten først å utforske nøyaktig hva slags fordeler og utfordringer den vil gi. Å utstyre byer og bygninger med sensorer høres kanskje ut som akkurat hva en kommune trenger for å bli smart, men uten en solid plan i bunn kan det fort bli et pengesluk. Skriv et business case og bruk god tid på å virkelig planlegge.
3. Ta personvern på alvor!
Det er klart det høres flott ut å la smartklokken lese av helsen din og kontakte legen direkte om noe er galt – men hva om den informasjonen havner i gale hender? Blant de mest omtalte bekymringene rundt den smarte kommunen, er de massive datasettene som samles om alt og hvordan denne dataen håndteres. Nøkkelen er å tenke nøye gjennom sikkerheten i løsningen før du begynner å implementere noe. Det finnes en mengde kunnskap om hvordan du holder deg trygg på IoT, og problemene oppstår først og fremst når noen tar snarveier.
4. Sikre kommunikasjonen.
Smarte enheter er avhengig av kommunikasjon for å sende og utveksle data. Hvordan dette håndteres er en viktig del av sikkerhetsspørsmålet. Her burde du sterkt vurdere å bruke det som kalles VPN. Dette er virtuelle privatnett, som skaper lukkede tunneler mellom enhetene som kommuniserer, og holder seg totalt kryptert og utilgjengelige for alle på utsiden. Ved å bruke disse for all sensitiv kommunikasjon, sammen med gode verktøy for å administrere enhetene, nettverkene og brukerne, har du full oversikt over kommunikasjonen din og oppdager lett dersom noe ikke er som det skal.
Les mer: Smarte kommunikasjonsløsninger beskytter det som ikke kan beskytte seg selv
5. Sørg for at alle involverte får riktig opplæring, så det ferdige tiltaket brukes riktig, eller i det hele tatt.
Skikkelig opplæring er viktig. Brukere av nye løsninger som får grundig opplæring vil kunne bruke den nye teknologien optimalt, noe som gir høyere ROI. Å kjøpe teknologien er den enkle delen. Å bruke den riktig er noe helt annet.
Last ned vår e-bok: Hvordan komme i gang som en smart kommune
For å komme i gang med den smarte kommunen kreves det gode forberedelser, men teknologien kan bidra til alt fra reduserte kostnader, smartere bruk av ressurser og et enklere hverdagslivet for innbyggerne. Vil du vite mer?